Osavaltion terveysministeriö kelluu ajatuksessa covid-19-rokotusten tarjoamisesta Alaskan vilkkaimmista lentokentistä matkustaville kesämatkailu- ja kalastuskausien häämöttäessä.

Laitos julkaisi keskiviikkona tietopyynnön, jossa pyrittiin määrittämään mahdollisten urakoitsijoiden kiinnostus tarjota yhden annoksen rokote kiinnostuneille matkustajille Anchoragen, Juneaun, Fairbanksin ja Ketchikanin lentokenttien turvallisella osuudella.

Asiakirjassa todettiin, että strategioiden toteuttaminen COVID-19-lähetyksen vähentämiseksi Alaskan yhteisöjen kautta on ratkaisevan tärkeää toukokuun ja lokakuun välillä odotettavissa olevan matkustustoiminnan kannalta.

Yksi hätäkäyttöön saatavilla olevista rokotteista on kerta-annos, jota laitoksen mukaan sen kansanterveysosasto aikoo käyttää tällaiseen ohjelmaan saatavuuden mukaan. Hätäkäyttöluvalla 18-vuotias tai sitä vanhempi voi saada kerta-annoksen Johnson & Johnson -rokotetta Yhdysvaltain tautien valvonta- ja ehkäisykeskusten mukaan.

CDC katsoo, että ihmiset rokotetaan täysin kaksi viikkoa kerta- annoksen rokotteen saamisen jälkeen tai kaksi viikkoa toisen kahden annoksen jälkeen.

Osavaltion terveysministeriön pyyntö pyytää kiinnostuneita urakoitsijoita toimittamaan henkilöstösuunnitelmia ja arvioita siitä, mitä he ajattelevat ohjelman hallinnoinnin maksavan.

Kansanterveysosaston johtaja Heidi Hedberg kertoi toimittajille torstaina, että urakoitsijoiden kiinnostuksen arvioimisen lisäksi virkamiesten olisi odotettava rokotteen lisämäärärahoja liittohallitukselta. Mutta hän sanoi, että osavaltion terveysministeriö tarkastelee ”joskus myöhään keväällä, toivottavasti ennen turistikauden piristymistä”, jotta se voisi perustaa rokotepaikkoja lentokentille.

Viranomaiset ovat sanoneet Alaskan jatkavan covid-19-testauksen testaamista lentokentillä, vaikka valtio ei vaadi tällaisia testejä viime kuussa päättyneen katastrofijulistuksen jälkeen.

Capitolin osavaltiossa käydään parhaillaan keskustelua siitä, tarvitaanko katastrofijulistusta. Gov. Mike Dunleavy on väittänyt, että se ei ole, ja pyytää sen sijaan lainsäätäjiltä sitä, mitä hän kutsuu ”rajoitetuiksi työkaluiksi navigoida covid-19: n loppupeliksi”.

Dunleavyn hallinto, joka tammikuussa ehdotti katastrofijulistusta syyskuuhun asti, sanoi olosuhteiden muuttuneen sen jälkeen. Osavaltion terveyskomissaari Adam Crum kertoi lainsäätäjille keskiviikkona, ettei hän usko Alaskan COVID-19-tilanteen nousevan tasolle, jolla se julistetaan katastrofiksi valtion katastrofilakien nojalla.

Osavaltion terveysministeriön mukaan 27 prosenttia 16-16-0-prosenttista alaskalaista katsotaan täysin rokotetuksi.

Republikaani Dunleavy sanoi kirjeessään lainsäätäjille, että katastrofin julistaminen voisi ”johtaa siihen, että matkustajat olettavat virheellisesti Alaskan tilanteen heikkenevän, mikä vaarantaa yhdellä suurimmista ja pahiten kärsineistä teollisuudenaloistamme työskentelevien toimeentulon”.

Jotkut lainsäätäjät väittävät, että valtion pitäisi erehtyä varovaisuuden puolella ja antaa Dunleavylle valtion katastrofilakien nojalla käytettävissä olevat valtuudet riippumatta siitä, haluaako hän käyttää niitä vai ei. Toiset ovat osoittaneet olevansa kiinnostuneita sallimaan kapeampia valtuuksia.

Valtio on raportoinut yli 59 000 vahvistettua maassa asuvaa COVID-19-tapausta pandemian alkamisen jälkeen ja 309 toisiinsa liittyvää kuolemaa.