Presidentti Joe Biden ja huipputerveysvirkailija varoittivat maanantaina, että liian monet amerikkalaiset julistavat viruksen voiton liian nopeasti, vetoamalla naamiovaatimusten ja muiden rajoitusten voimassapidon tai palauttamisen puolesta covid-19:n ”neljännen nousun” varalta. CDC:n johtaja sanoi, että hänellä on ”lähestyvä tuho”, jos ihmiset hellittävät.

Kaksinkertainen varoitusannos tuli, vaikka Biden esitti toiveikkaita uusia askeleita koronavirusrokotusten laajentamiseksi, ja kaikki aikuiset ovat oikeutettuja seuraavien 5 viikon aikana. Biden ilmoitti suunnitelmista laajentaa rokotteita antavien vähittäisapteekkien määrää ja investoinneista, jotka auttavat amerikkalaisia pääsemään rokotuspaikoille. Optimismia lievensi kuitenkin jyrkät varoitukset uuden tapausaallon mahdollisuuksista.

”Tämä on tappavan vakavaa”, Biden sanoi kehottaen kuvernööreja palauttamaan naamiovaltuudet ja muut rajoitukset, joita jotkin osavaltiot ovat lieventäneet.

Tunteja aiemmin, virtuaalisen Valkoisen talon terveystiedotuksen aikana, tohtori Rochelle Walensky, Centers for Disease Control and Preventionin johtaja, tuli tunteelliseksi pohtiessaan kokemustaan covid-19-potilaiden hoitamisesta, jotka ovat yksin elämänsä lopussa.

”Meillä on niin paljon katsottavaa, niin paljon lupauksia ja potentiaalia siitä, missä olemme, ja niin paljon syytä toivoon”, hän sanoi. ”Mutta juuri nyt minua pelottaa.”

”Menetän käsikirjoituksen ja pohdin toistuvaa tunnettani lähestyvästä tuhosta.”

Virustapaukset ovat viime viikon aikana noin 10 prosenttia enemmän kuin edellisellä viikolla, noin 60 000 tapaukseen päivässä, ja myös sairaalahoidot ja kuolemat tikittävät, Walensky sanoi. Hän varoitti, että ilman välittömiä toimia Yhdysvallat voi seurata Euroopan maita uuteen piikkiin tapauksissa ja kärsiä hyödyttömiä kuolemia.

”Minun on jaettava totuus, ja minun on toivottava ja luotettava siihen, että kuuntelette”, hän sanoi.

Myöhemmin maanantaina Biden puhui kansalle Valkoisesta talosta ja julisti: ”Jos laskemme suojaustamme nyt, voimme nähdä viruksen pahenevan, ei paranevan. Ihmiset luopuvat varotoimista, mikä on erittäin huono asia.”

Biden esitti suoran vetoomuksen kuvernööreille, osavaltioille ja paikallisille johtajille naamioiden käyttövaatimusten palauttamiseksi, jos he ovat poistaneet ne, ja sanoi rohkaisevansa johtajia keskeyttämään suunnitelmat virukseen liittyvien rajoitusten helpottamiseksi entisestään.

”Pyydän, tämä ei ole politiikkaa, palauta mandaatti, jos petät sen”, hän sanoi.

Biden ilmoitti, että 19. Nopea rokotus riippuisi edelleen tarviketoimituksesta.

Biden oli aiemmin määrännyt, että kaikki osavaltiot tekevät kaikista aikuisista rokotuskelpoisia 1. toukokuuta mennessä, mutta monet ovat siirtyneet nostamaan kelpoisuusvaatimuksia aikaisemmin tarjonnan kasvua ennakoiden.