Pfizer-BioNTech- ja Moderna-rokotteet, joita otetaan käyttöön koronaviruspandemian torjumiseksi, ovat vankasti tehokkaita tartuntojen ehkäisemisessä todellisissa olosuhteissa maanantaina julkaistun liittovaltion tutkimuksen mukaan, joka tarjoaa varmuutta etulinjan työntekijöiden suojelusta Yhdysvalloissa.

Noin 4 000 terveydenhuollon henkilöstön, poliisin, palomiehen ja muun välttämättömän työntekijälle tehdyssä tutkimuksessa tautien valvonta- ja ehkäisykeskukset havaitsivat, että rokotteet vähensivät tartuntariskiä 80 prosenttia yhden laukauksen jälkeen. Suoja nousi 90%: iin toisen annoksen jälkeen. Tulokset ovat yhdenmukaisia kliinisten tutkimusten tulosten ja tutkimusten kanssa, jotka osoittavat voimakasta tehokkuutta Israelissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa, sekä texasin yliopiston ja Etelä-Kalifornian terveydenhuoltoalan työntekijöiden alustavissa tutkimuksissa.

CDC:n raportti on merkittävä, asiantuntijat totesivat, koska siinä analysoitiin, kuinka hyvin rokotteet toimivat monipuolisen etulinjan työikäisten aikuisten keskuudessa, joiden työpaikat tekevät heistä todennäköisemmin alttiita virukselle ja levittävät sitä.

Työntekijät tulivat kahdeksasta paikasta kuudessa osavaltiossa – Arizonassa, Floridassa, Minnesotassa, Oregonissa, Texasissa ja Utahissa. He saivat rokotuksia joulukuun puolivälin, jolloin annokset tulivat ensimmäisen kerran saataville, maaliskuun puoliväliin, 13 viikon jaksoon, joka sisälsi tappavan talvipiikin, joka tappoi yli 3 000 ihmistä päivässä tammikuuhun mennessä. Tutkimus on myös yksi ensimmäisistä, joka arvioi osallistujien rokotteen tehokkuutta infektioita vastaan – sen sijaan, että vain seuranta oireisten tapausten osalta – mukaan lukien infektiot, jotka eivät CDC: n mukaan johtaisi oireisiin.

Täysin rokotetuista 2 479:stä vain kolmella oli varmistettuja tartuntoja. Yhden annoksen saaneiden 477 ihmisen joukossa raportoitiin kahdeksan tartuntaa.

Vertailun vuoksi todutkata voidaan tehdä 994 rokottamatta 161 infektiota.

Kuolemia ei raportoitu.

CDC:n johtaja Rochelle Walensky sanoi tutkimuksen viittaavan kansallisiin rokotuspyrkimyksiin.

Valtuutetut koronavirusrokotteet ”tarjosivat aikaisen, merkittävän reaalimaailman suojan tartuntaa vastaan maamme terveydenhuoltohenkilöstölle, ensivastehenkilöille ja muille etulinjan välttämättömille työntekijöille”, hän sanoi lausunnossaan. ”Näiden havaintojen pitäisi tarjota toivoa miljoonille amerikkalaisille, jotka saavat koronavirusrokotetta joka päivä, ja niille, joilla on mahdollisuus kääriä hihansa ja saada rokote tulevina viikkoina. Valtuutetut rokotteet ovat keskeinen työkalu, joka auttaa tämän tuhoisan pandemian lopettamisessa.”

Tutkimus on käynnissä ja tutkijat jakavat lisätietoja osittain tai kokonaan rokotettujen ihmisten tartunnoista, joita kutsutaan ”läpimurtoinfektikoiksi”. Tutkijat tutkivat myös, onko rokotuksista huolimatta tartunnan saaneilla henkilöillä lievempiä tai lyhyempiä sairauksia ja onko heillä vähemmän virusta vähemmän aikaa.

Tartuntatautien ja rokotteiden asiantuntijoiden mukaan viimeisimmät tiedot ovat erittäin rohkaisevia.

”Se ei ole yllättävää, mutta se on uskomattoman rauhoittavaa”, sanoi Paul A. Offit, Philadelphian lastensairaalan rokoteasiantuntija, joka auttaa tarkistamaan rokotteiden turvallisuutta ja tehoa Elintarvike- ja lääkehallinnon ulkopuolisena neuvonantajana eikä ollut mukana CDC:n tutkimuksessa. ”Se on taas yksi syy tulla rokotetuksi.”